sunnuntaina, marraskuuta 05, 2006

Viinimaailma Special käymisainepakkaus omenaviinille

Viinimaailma Special käymisainepakkaus omenaviinille

Käymispakkauksen sisällys:
  • E1 Entsyymi
  • E2 Viinihiiva / ravintosuola
  • F Bentoniitti (E 558)
  • E4 Sitruunahappo
  • E5 Käymisenpysäyttäjä
  • E6 Piihappo (kiselsol)
  • E7 Kitosaani
Paketin valmistusohje:
Valmistusohje 25 l

Käytettävät sokerimäärät:
Miedot viinit: (10-12%) 4-5 kg
Väkevät viinit: (16-17%) 6.5 -7 kg
Käymisaika noin 2-3 viikkoa
  1. Laita omenalohkot (siiviläpussissa) tai omenamehu sekä muut marjat/hedelmät desinfioituun käymisastiaan. Huom. Omenamehu ei saa sisältää säilöntäainetta.
  2. Luiota koko sokerimäärä (max. 7kg) ja pussi E4 (sitruunahappo) 4 litraan kuumaa vettä ja kaada liuos käymisastiaan. HUOM! Sitruunahappoa voit laittaa vain 1/2 pussia jos käytät omenan lisäksi hapokkaita marjoja tai omenat itsessään ovat hyvin hapokkaita. Lisää kylmää vettä ja kuumaa vettä kattilasta niin että NESTETTÄ (ilman hedelmiä) on 24 litraa ja sen lämpötila olisi n. 25 C.
  3. Liuota pussi F (bentoniitti) lasilliseen haaleaa vettä, sekoita hyvin ja anna seistä 15 min. Sekoita liuos sen jälkeen hyvin ja kaada käymisastiaan. Liuota pussi E 1 (entsyymi) lasilliseen 50 C vettä ja kaada käymisastiaan.
  4. Tarkista että viinimehun lämpötila on n. 25 C.Sekoita pussi E2 (viinihiiva/ravintosuola) 1dl n. 25 C vettä. Seoksen turvottua kaada se käymisastiaan.
  5. Sulje käymisastia vesilukolla varustetulla kannella ja täytä vesilukko puolilleen vettä. Laita astia tasalämpöiseen paikkaan (20-22 C). Käyminen alkaa 2 vuorokauden kuluessa. Jos vesilukko ei ala pulputtamaan, astian kansi vuotaa. Tarkkailu viinimehun pintaa; mikäli siinä on vaahtoa ja pieniä kuplia nousee pintaan, on käyminen alkanut. käymisaika riippuu käytetystä sokerimäärästä ja käymispaikan lämpätilasta.
  6. Kun viini on käynyt kuivaksi (tarkista ominaispainomittarilla, tai maista että viini on hapanta) poista marjat ja hedelmät ja lappoa viini puhtaaseen, desinfioituun astiaan. Varo lapotessa pohjalla olevaa sakkaa.
  7. Sekoita pussi E5 (käymisen pysäyttäjä) viiviin ja poista viinistä hiilidioksidi. Se onnistuu parhaiten kaatamalla viiniä astiasta toiseen kymmeniä kertoja kunnesvaahtoaminen loppuu. Vaihtoehtoisesti voit sulkea astian kannen, pitää peukaloa vesilukon rei'ällä ja ravistella astiaa. Kun päästät peukalon vesilukon rei'ältä eikä sieltä tule enää hiilidioksidia, voit lopettaa ravistelun.
  8. Kun hiilidioksidi on poistettu, sekoita pussi E6 (piihappo) viiniin huolellisesti. Sulje kansi ja laita vesilukko paikoilleen ja siihen vettä. Vuorokauden kuluttua sekoita viiniin pussi E7 (superselvike) ja sulje kansi. Anna nyt viinin kirkastua n. 1 viikon ajan. Kun viini on kirkasta, lappoa se varoen pohjasakkaa puhtaaseen astiaan. Nyt voit ma,keuttaa viiniäsi mikäli haluat. Myös sitruunahapon lisäys on mahdollista tässä vaiheessa mikäli viini ei ole tarpeeksi hapokasta.
  9. Pullota viini ja sulje luonnonkorkeilla. Kypsytys pullossa parantaa makua huomattavasti.
Reseptejä 25 litralle omenaviiniä:
Mieto omenaviini: Omenoita 5-6 kg, Sokeria 4.5 kg
Väkevä omenaviini: Omenoita 7-9 kg, Sokeria 6-7 kg
Väkevä omenaviini mehusta: Omenatuoremehua 12 l, sokeria 5kg

Ei kommentteja: